Hej!
“Mitt barn får aldrig löss!” - vanliga myter om huvudlöss och hur de sprids
Den 3-5 februari 2017 är det återigen dags för nationella Avlusningsdagarna. Dessa sker i samband med terminsstart för att uppmärksamma föräldrar på vikten av att alla luskammar sina barn. Alla barn kan få huvudlöss och det är viktigt att veta hur man som förälder ska agera när lössen sprids som mest. NYDA® vill därför slå hål på vanliga myter kring löss och hur de sprids och samtidigt ge tips på vad du kan göra för att motverka en lusepidemi.
Myt 1. Löss är ett tecken på dålig hygien Detta är en väldigt vanlig missuppfattning, huvudlöss är inte kopplade till smuts och dålig hygien. Även de mest välduschade barn kan drabbas av löss.
Myt 2. Det kliar om man har löss Har man drabbats av löss behöver det inte betyda att det kliar på huvudet. Alla reagerar olika och många, även vuxna, kan ha huvudlöss utan att märka av det.
Myt 3. Löss är säsongsbetonat Löss finns hela året, men störst risk för epidemier är i samband med terminsstart när barnen träffas igen och återvänder till skolan efter ett lov.
Myt 4. Löss sprids via mössor, kläder och sänglakan En seglivad myt är att barn som delar mössa eller sover i samma säng som någon som har löss skulle leda till att lössen sprids. Lössen sprids via direktkontakt, hår mot hår, och lössen torkar ut och överlever inte utanför kroppen.
Myt 5. Det är bra att behandla i förebyggande syfte De enda som ska behandlas är de som faktiskt har drabbats av löss. Bara för att en familjemedlem har drabbats betyder det inte att övriga i familjen har fått löss. Behandlingar som inte är nödvändiga kan även leda till resistensutveckling hos lössen. Den drabbade ska dock behandlas så fort lössen upptäckts för att förhindra att lössen lägger ägg och sprids. Därför är det en bra idé att alltid ha lusmedel hemma så man är redo att agera snabbt.
Myt 6. Det räcker att använda luskam Att använda en luskam är det mest effektiva sättet att upptäcka löss och förebygga spridning. Har någon drabbats är det dock väldigt svårt att få bort alla löss, nymfer och ägg genom att enbart kamma. En behandling mot huvudlöss är nödvändig för att garantera att den drabbade blir av med lössen.
Dimetikon är den behandlingsmetod som rekommenderas av Läkemedelsverket. NYDA® är ett CE-märkt lusmedel som innehåller 92% Dimetikon vilket effektivt tar död på löss, nymfer och ägg. Med NYDA® krävs endast en behandling på en timme, medlet är lätt att tvätta ur och en luskam medföljer i förpackningen. NYDA® köper du receptfritt på apotek.
Information om huvudlöss på olika språk: www.navamedic.com/sv/nyda/patient-och-produktinformation/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar