söndag 29 januari 2017

Vecka 5

Hej där hemma!
Här är veckans rader från oss på skolan.


Till kommande vecka ser det ut så här i våra ämnen på skolan;

Svenska - vi jobbar vidare med bokstaven Åå. Läsläxan förhörs på torsdag och vi vill återigen påminna om vikten av att läsa en liten stund varje dag för att utveckla sin läsning.

Matematik - vi fortsätter att träna talkamraterna upp till 10 på fredagar. Dessa är fortfarande inte riktigt givna så träna gärna på detta hemma!

NO - vi avslutar vårt vintertema med en liten kunskapsavcheckning. Denna gång sker detta för safirerna, rubinerna avslutade sitt förra veckan. Vi kommer också att smyga igång nästa tema som handlar om luft och vatten. 

Idrott - på fredag återgår vi till ordinarie idrottsundervisning igen så ombyte till idrottskläder för inomhusbruk gäller för hela år 1. 


Övrigt; 

Vi vill påminna om att skoldagen börjar klockan 7:55 varje dag. En del barn kommer ofta försent utan giltig anledning och detta hoppas vi att vi kan få bukt med.

- Måndagen den 6/2 har vi planerat för en vinterfriluftsdag tillsammans med år 2. Vi kommer (om vädret ger oss förutsättningar) att åka längdskidor och madrass vid elljusspåret i Ånge. Skolan bjuder på utelunch och frukt. 

- Se övriga publicerade inlägg kring information gällande s.k. spökappar, samt löss och luskamning.

- Studiedag för alla elever måndag den 13/2. 

Trevlig helg så ses vi på måndag igen!
Ann-Christin, Anna I, Anna M, & Thomas

Information från Navamedic kring löss och luskamning

Hej!

“Mitt barn får aldrig löss!” - vanliga myter om huvudlöss och hur de sprids 

Den 3-5 februari 2017 är det återigen dags för nationella Avlusningsdagarna. Dessa sker i samband med terminsstart för att uppmärksamma föräldrar på vikten av att alla luskammar sina barn. Alla barn kan få huvudlöss och det är viktigt att veta hur man som förälder ska agera när lössen sprids som mest. NYDA® vill därför slå hål på vanliga myter kring löss och hur de sprids och samtidigt ge tips på vad du kan göra för att motverka en lusepidemi.  

Myt 1. Löss är ett tecken på dålig hygien Detta är en väldigt vanlig missuppfattning, huvudlöss är inte kopplade till smuts och dålig hygien. Även de mest välduschade barn kan drabbas av löss. 

Myt 2. Det kliar om man har löss Har man drabbats av löss behöver det inte betyda att det kliar på huvudet. Alla reagerar olika och många, även vuxna, kan ha huvudlöss utan att märka av det. 

Myt 3. Löss är säsongsbetonat Löss finns hela året, men störst risk för epidemier är i samband med terminsstart när barnen träffas igen och återvänder till skolan efter ett lov. 

Myt 4. Löss sprids via mössor, kläder och sänglakan En seglivad myt är att barn som delar mössa eller sover i samma säng som någon som har löss skulle leda till att lössen sprids. Lössen sprids via direktkontakt, hår mot hår, och lössen torkar ut och överlever inte utanför kroppen.  

Myt 5. Det är bra att behandla i förebyggande syfte De enda som ska behandlas är de som faktiskt har drabbats av löss. Bara för att en familjemedlem har drabbats betyder det inte att övriga i familjen har fått löss. Behandlingar som inte är nödvändiga kan även leda till resistensutveckling hos lössen. Den drabbade ska dock behandlas så fort lössen upptäckts för att förhindra att lössen lägger ägg och sprids. Därför är det en bra idé att alltid ha lusmedel hemma så man är redo att agera snabbt. 

Myt 6. Det räcker att använda luskam Att använda en luskam är det mest effektiva sättet att upptäcka löss och förebygga spridning. Har någon drabbats är det dock väldigt svårt att få bort alla löss, nymfer och ägg genom att enbart kamma. En behandling mot huvudlöss är nödvändig för att garantera att den drabbade blir av med lössen. 

Dimetikon är den behandlingsmetod som rekommenderas av Läkemedelsverket. NYDA® är ett CE-märkt lusmedel som innehåller 92% Dimetikon vilket effektivt tar död på löss, nymfer och ägg. Med NYDA® krävs endast en behandling på en timme, medlet är lätt att tvätta ur och en luskam medföljer i förpackningen. NYDA® köper du receptfritt på apotek. 

Information om huvudlöss på olika språk: www.navamedic.com/sv/nyda/patient-och-produktinformation/  

Viktig information kring s.k. Spökappar

Ånge 170125


Hej där hemma!

Vi har under de senaste dagarna sett en stor ökning av användandet av så kallade spökappar bland eleverna. Det är appar som laddas hem på mobilerna och där barnen sedan kan ”se och prata med” spöken. Det finns tex exempel där elever påstår sig ha pratat med en flicka som dog här i Ånge för flera år sedan. Ett annat exempel är att man kan se sig själv på telefonen och bredvid syns ett spöke.

Eleverna gör detta på sin fritid och kommer sedan till skolan och berättar. Många blir rädda (även såklart de barn som inte själva har tillgång till apparna) och andra går in i dessa spökfantasier som om de är verkliga.

Vi vill uppmärksamma er där hemma på detta och be er att prata med era barn.

Vi har fått höra om några av de appar som används och ni ser dem här nedanför – men när vi tittar på App Store så finns det massor att ladda hem – både gratis och till liten kostnad. 

Skräck & Spökhistorier - Scary Horror and Ghost Stories
Beskrivning
Strictly for the fearless ones:

+ The best horror stories of all times
 Horror game: Find the pairs!

Read and play, if you dare!

Interactive Horror Stories
Are you ready for nightmares? Interactive Horror Stories is a collection of four horror stories in which you are the hero. In the style of Choose Your Own Adventure; you make choices, they change the plotline and bring you different endings. You encounter various evil entities in this stories (humans are entity, too).
Ghost detector
Ghost Detector Pro is an application that uses your mobile device sensors to detect sources of variable magnetic emissions. Which could indicate us the presence of some kind of paranormal activity.




                                                                        /  Personalen på Björkbacka

söndag 22 januari 2017

Vecka 4

Hej där hemma!
Här är veckans rader från oss i skolans värld. 

Denna vecka ser det ut så här i våra ämnen;

Svenska; vi fortsätter att arbeta med bokstaven Kk. Läsläxan förhörs på torsdag den 26/1 och följande sidor i läseboken gäller denna vecka, s.56-59. Kom ihåg att träna läsning i läseboken en liten stund varje dag för att utvecklas till en god läsare. 

Matte; vi har börjat lära oss klockan och att hålla koll på tiden. Vi ha tränat på hel och halvtimme och detta fortsätter vi med denna vecka också. Träna gärna klockan hemma i vardagssituationer och låt era barn öva på att hålla koll på tiden. 

NO; vårt vintertema avslutas denna vecka med att vi gör några experiment med snö och is. Vi kommer också att göra ett minitest på detta tema. 

Idrott; denna vecka är det rubinernas tur att ha ett dubbelpass i idrott. Vi hoppas att vädret bjuder på mer snö så vi kan åka längdskidor efter lunchrasten på fredag. Vi uppdaterar er under veckan hur det blir gällande längdskidåkning men oavsett så kommer vi att vara utomhus hela idrottspasset efter lunchen. 


Här kommer två "filmsnuttar" och en bild från fredagens längdskidåkning med safirerna. 


Vi värmde upp med  klättring uppför

 Vi provade också att susa utför

Det känns skönt att glida i mål efter en stunds kämpande i spåret. 
Bra jobbat alla safirer!!!!

Ha en trevlig helg så ses vi på måndag igen!
Anna I, Anna M, Ann-Christin & Thomas 



söndag 15 januari 2017

Vecka 3

Hej där hemma!
Här kommer vårterminens första inlägg.
Hoppas att ni haft en skön julledighet och att ni fått en bra start på skolveckan. 


Till kommande vecka ser det ut så här i våra ämnen;

Svenska: vi börjar med en ny bokstav och det är Kk. Barnen har också fått en tillfällig läsläxa denna gång innan vi återgår till den ordinarie läseboken. 

NO: Vi kommer att inleda vårt nya tema på ämnet biologi och nu lägger vi fokus på årstiden vinter. Som vanligt kommer vi även att genomföra några experiment, och denna gång sker dessa med snö och is. 

Idrott: På fredag är det endast safirerna som har idrott och vi har dubbelpass denna gång, dvs både före och efter lunch. Vi kommer att hålla till vid elljusspåret för att åka längdskidor och madrass. Kom ihåg varma kläder och skor då vi blir ute länge. Och givetvis längdskidor, pjäxor och stavar. 

Övrigt: Integrationsprojektet Bryggan fortsätter ännu några veckor och nu har vi bytt grupper så att de som fick prova på dans före jullovet, provar nu drama och vice versa. 

Anna M är ledig på torsdag till veckan och vikarie för henne blir Lena Holmgren. 

Den 13/2 är det studiedag. 


Här kommer några bilder från veckan som gått; 

 Årets första bildlektion...
 och vad är det vi gör.....
jo jättefina katter med snirkliga svansar som nu hänger i vårt fönster. 


Ha det gott tills vi ses på måndag!
Ann-Christin, Anna M, Anna I & Thomas